PDF Drukuj Email
do Władz Rzeczypospolitej Polskiej
w sprawie planowanego przez Komisję Europejską
powszechnego rozbrojenia Europejczyków

W związku z planami Komisji Europejskiej (poprawka do Dyrektywy 91/477/EEC) zaostrzenia prawa dostępu do legalnej broni dla praworządnych obywateli Unii Europejskiej apelujemy do Władz RP o stanowcze sprzeciwienie się tym szkodliwym dla Polski i Europy zmianom.

Działania KE motywowane są oficjalnie chęcią przeciwdziałania terroryzmowi, ale ich efekt będzie odwrotny. Należy zauważyć, że terroryści nie korzystali z legalnej broni, dlatego też ograniczanie jej posiadania praworządnym obywatelom jawi się jako realizacja ideologicznych, antychrześcijańskich postulatów europejskiej lewicy, a nie ma związku z celami deklarowanymi przez KE.

Jako uczniowie Jezusa pragniemy wskazać na kluczowe znaczenie pielęgnowania rycerskiego ducha w chrześcijańskich narodach Europy dla ich cywilizacyjnego przetrwania. Istotą europejskiego etosu rycerza są dwa komponenty: wysoki poziom etyczny i moralny wypływający ze związku z Jezusem oraz kunszt we władaniu bronią. Jako Kościół stanowczo sprzeciwiamy się wszelkim próbom rozbrajania praworządnych obywateli, ponieważ nieuchronnie będzie to prowadzić do ogólnego zaniku cnót rycerskich w społeczeństwie. Lewicowi ideolodzy doprowadzili już do wycofania militarnych zabawek z polskich przedszkoli, zaniku patriotycznego i obronnego kształcenia młodzieży, a teraz planują atak na sporty strzelecko-obronne i organizacje rekonstrukcyjno-kolekcjonerskie, które jako ostatnie kultywują w naszym społeczeństwie rycerskie tradycje Rzeczypospolitej.

Dostęp do skutecznych narzędzi obrony jest jednym z podstawowych praw naturalnych każdego wolnego człowieka. Służby siłowe państwa pełnią w tym względzie jedynie rolę komplementarną. Propozycje KE dotyczące rozbrojenia obywateli idą więc w kierunku omnipotencji władzy państwowej, co jest sprzeczne zarówno z wartościami chrześcijańskimi, jak i republikańskimi.

Biorąc pod uwagę powyższe argumenty oraz ożywione nadzieje Polaków po pięciu latach samodzielnych rządów eurolewicy, żywimy przekonanie, że nowe władze wyłonione z partii Prawo i Sprawiedliwość wyrażą zdecydowaną dezaprobatę wobec dalszej lewicowej ideologizacji przestrzeni publicznej i opowiedzą się przeciw kolejnym zakusom ograniczania dostępu do broni palnej praworządnym obywatelom RP i UE.

W imieniu Kościoła Nowego Przymierza w Lublinie Rada Kościoła

Pastor Paweł Chojecki